KINESISKA MUREN

Qin-dynastin CONSTRUCTION
hur lång är kinesiska muren
 kinesiska muren 
Även om början av Kinesiska muren kan spåras till det tredje århundradet före Kristus, många av de befästningar som ingår i väggen dag från hundratals år tidigare, när Kina var indelat i ett antal enskilda riken under den så kallade krigande staterna Period. Runt 220 f.Kr., Qin Shi Huang, den förste kejsaren av ett enat Kina, beordrade att tidigare befästningar mellan stater tas bort och ett antal befintliga väggar längs den norra gränsen sättas ihop till ett enda system som skulle sträcka sig mer än 10.000 li (en li är ungefär en tredjedel av en mil) och skydda Kina mot angrepp från norr.
hur lång är kinesiska muren 

Visste du?
När kejsaren Qin Shi Huang beordrade byggandet av muren runt 221 f Kr, arbetskraften som byggde muren bestod till stor del av soldater och fångar. Det sägs att så många som 400.000 människor dog under väggens konstruktion; många av dessa arbetare begravdes i väggen själv.

Byggandet av "Wan Li Chang Cheng", eller 10000-Li-Long Wall, var ett av de mest ambitiösa byggprojekt som någonsin genomförts av någon civilisation. Den berömda kinesiska general Meng Tian lett projektet, och sades ha använt en massiv armé av soldater, fångar och borgare som arbetstagare. Tillverkad mestadels av jord och sten, väggen sträckte sig från China Sea hamnen i Shanhaiguan över 3.000 miles väster i Gansuprovinsen. I vissa strategiska områden, sektioner av muren överlappade för maximal säkerhet (inklusive Badaling stretch, norr om Peking, som senare återställdes av Mingdynastin). Från en bas på 15 till 50 fot, muren ökade cirka 15-30 fot hög och toppades av vallar 12 fot eller högre; vakttorn delades ut med jämna mellanrum längs den.

THE GREAT WALL OF CHINA genom århundradena
Med döden av Qin Shi Huang och nedgången av Qin dynastin, en stor del av muren föll i förfall. Efter nedgången av Handynastin (206 f Kr-220 e Kr), en serie gräns stammar tog kontroll i norra Kina. Den mest kraftfulla av dessa var Norra Wei-dynastin (386-535 e.Kr.), som repareras och förlängde befintliga väggen för att försvara sig mot attacker från andra stammar. Bei Qi rike (550-577) som byggts eller reparerats mer än 900 miles av väggen och den kortlivade men effektiv Sui dynastin (581-618) repareras och förlängde Kinesiska muren ett antal gånger.

Med nedgången av Sui och ökningen av Tangdynastin (618-907), muren förlorat sin betydelse som en befästning, eftersom Kina hade besegrat Tujue stammen i norr och utvidgas förbi den ursprungliga gränsen skyddas av väggen. Under Songdynastin (960-1279) var kineserna tvingades att dra sig tillbaka under hot från Liao och Jin folk i norr, som tog över många områden på båda sidor av muren. Den kraftfulla Yuan (Mongol) dynastin (1206-1368) som inrättades genom Djingis Khan småningom kontrollerade hela Kina, delar av Asien och delar av Europa. Även om muren höll liten betydelse för mongolerna som en militär befästning, var soldater som tilldelats människan väggen för att skydda köpmän och husvagnar färdas längs de lönsamma handelsvägar som fastställs under denna period.

WALL byggnaden under Mingdynastin
Trots sin långa historia, muren i Kina som det är finns i dag i huvudsak byggda under den mäktiga Mingdynastin (1368-1644). Liksom mongolerna, de tidiga Ming härskare hade föga intresse av att bygga gräns befästningar, och vägg byggnad var begränsad innan det sena 15th århundradet. 1421, proklamerade Ming kejsaren Yongle Kinas nya huvudstad Peking, på platsen för den tidigare mongoliska staden Dadu. Under stark hand av Ming härskare, blomstrade den kinesiska kulturen, och perioden såg en enorm mängd konstruktion förutom muren, inklusive broar, tempel och pagoder. Byggandet av muren som det kallas i dag började omkring 1474. Efter en inledande fas av territoriell expansion, Ming härskare tog en stor del defensiv hållning, och deras reformation och utbyggnad av muren var nyckeln till denna strategi. hur lång är kinesiska muren 

Ming väggen sträckte sig från Yalu River i Liaoning-provinsen till den östra stranden av Taolai floden i provinsen Gansu, och omständlig väg från öst till väst genom dagens Liaoning, Hebei, Tianjin, Beijing, Inre Mongoliet, Shanxi, Shaanxi, Ningxia och Gansu.

Start väster om Juyong Pass, var muren delas upp i södra och norra linjer, respektive heter inner- och ytterväggar. Strategisk "passerar" (dvs, fästningar) och grindar placerades längs väggen; den Juyong, Daoma och Zijing passerar, närmast till Peking, namngavs de tre Inre passerar, medan längre västerut var Yanmen, Ningwu och Piantou passerar tre yttre. Alla sex passager var kraftigt garrisoned under Ming period och anses väsentlig för att försvara huvudstaden.

BETYDELSE AV STOR VÄGG FÖR PORSLIN
I mitten av 17-talet, manchuerna från centrala och södra Manchuriet bröt igenom muren och inkräktat på Beijing, så småningom tvinga nedgången av Mingdynastin och början av Qing (Manchu) dynastin (1644-1912). Mellan den 18: e och 20-talen, muren fram som den vanligaste emblem Kina för västvärlden, och en symbol både fysisk-en manifestation av kinesisk styrka och psykologiska en representation av barriären som upprätthålls av den kinesiska staten för att stöta bort utländska influenser och utöva kontroll över sina medborgare.

Idag är muren allmänt erkänd som en av de mest imponerande arkitektoniska bedrifter i historien. År 1987 UNESCO utsett muren ett världsarv, och en populär påstående som dök upp i 20-talet anser att det är den enda konstgjorda struktur som är synlig från månen. Under årens lopp har vägar skurits genom väggen på olika platser, och många avsnitt har försämrats efter århundraden av försummelse. Den mest kända delen av muren i Kina Badaling, som ligger 43 miles (70 km) nordväst om Peking-byggdes i slutet av 1950, och lockar tusentals nationella och utländska turister varje dag.hur lång är kinesiska muren